Vad är ett medlemssystem?

Ni har säkert hört talas om medlemssystem och medlemsregister. Men vad är det och vad innehåller det?

FS Gemet

Vad är ett medlemssystem?

Ett medlemssystem är en plattform som används för att hantera medlemsinformation och medlemskap för organisationer, förbund & föreningar eller klubbar. Medlemssystem är oftast webbaserade så att man enkelt kan komma åt och arbeta i det oavsett plats eller enhet.

Medlemssystem kan användas för att hantera medlemsregistreringar, gåvor, fakturering och påminnelser om förfallna medlemsavgifter. En vanlig funktion är möjligheten att kunna kommunicera med medlemmar via utskick.

Vad är ett medlemsregister?

Ett medlemsregister tillhör ofta medlemssystemet som en funktion där föreningen samlar och hanterar medlemmarnas uppgifter så som medlemmarnas namn, adresser, e-postadresser, medlemsavgifter och betalningshistorik, samt andra relevanta uppgifter.

Behövs ett medlemssystem?

Ett medlemssystem behövs för att effektivt hantera medlemsinformation, underlätta medlemsregistrering och betalning, förbättra kommunikationen med medlemmarna, hantera evenemang samt öka insikten i medlemskapet. Detta gör det enklare att organisera och hantera medlemskapet på ett effektivt sätt och möjliggör bättre kommunikation och interaktion mellan medlemmarna och organisationen.

Vilka använder ett medlemssystem?

Ett medlemssystem används vanligtvis av organisationer, föreningar och klubbar som har medlemmar och behöver hantera medlemsinformation och medlemskap på ett effektivt sätt. Det kan vara ideella organisationer, patientföreningar, bygdeföreningar, välgörenhetsorganisationer, patientföreningar eller idrottsklubbar.

Vilka i föreningen använder medlemssystemet? 

Användarna av ett medlemssystem i en organisation kan variera beroende på storlek och struktur. Generellt sett är det vanligt att flera avdelningar och roller i en organisation använder medlemssystemet som stöd, till exempel: Ordförande, Kanslichef, Medlemsansvarig, Kommunikatör, Kassör och så klart alla medlemmar!

Behövs en leverantör av ett medlemssystem?

Ja, vanligtvis behövs en leverantör för ett medlemssystem eftersom det är en programvara/tjänst eller plattform som behöver utvecklas, uppdateras och underhållas. Leverantören kan vara en programvaruföretag som specialiserar sig på medlemssystem eller ett företag som kan anpassa en befintlig plattform för organisationens behov.

Behövs support för ett medlemssystem?

Support för ett medlemssystem är viktigt för att säkerställa att det fungerar och att föreningar får ut det mesta av sina investeringar. Ett medlemssystem kan ha olika funktioner och egenskaper baserat på olika roller vilket kan leda till frågor om organisationen förändras. Därför är det viktigt att ha en personlig support för att hjälpa användarna att lösa tekniska problem och svara på frågor om systemet.

Service och underhåll kan också vara nödvändigt för att hålla medlemssystemet uppdaterat med de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna.

Tänk på det här när du väljer ett medlemssystem:

  • Du ska kunna lära dig medlemssystemet själv eller med hjälp av enklare utbildning.
  • Det ska vara flexibelt nog att kunna växa i när föreningen blir större.
  • Ska kunna användas i mobil, platta och dator.
  • Möjlighet till säkra och enkla betalsätt som swish.
  • Måste vara säkert och utvecklas med nya uppdateringar.
  • Säkerställ vart innehåll och information sparas.
  • Kontrollera om medlemssystemet är väletablerat och vilka föreningar och förbund som använder det.
  • Kontrollera om medlemssystemet har ett API för att kunna koppla/integrera med andra system.
  • Går det att avsluta medlemssystemet och exportera ut innehåll och data?
  • Det ska finnas en planerad livscykel, en plan för medlemssystemet i framtiden med nya versioner.

Föreningssupport erbjuder medlemssystem

I över 20 år har vi på Föreningssupport jobbat med att förse medlemsbaserade organisationer med system för hantering av den administrativa verksamheten.

Vi finns för att hjälpa föreningar växa och få administrationen att minska.

Välkommen till oss!

Vill du veta mer?

Senast uppdaterad 09 april 2024

Umbraco Utbildning Hos PCF
3 oktober 2023

Utbildning i webb hos Prostatacancerförbundet

I veckan har vi varit hos Prostatacancerförbundet och utbildat lokalföreningar i webbverktyget Umbraco.

Läs mer

Medlemssystem Fördelar För Medlemmar
9 maj 2023

Medlemssystemets fördelar för medlemmar

Att ha ett medlemssystem är en viktig del av en välfungerande föreningsverksamhet. Genom medlemssystemet kan medlemmar få tillgång till viktig information såsom nyheter, evenemang och annat som rör föreningen. Dessutom kan medlemssystemet hjälpa medlemmar att hantera sitt eget medlemskap.

Läs mer

Föreningssupport Medlemssystem
25 april 2023

Underlätta för styrelsen

Ett medlemssystem kan erbjuda många fördelar för styrelsen i en förening eller förbund. Från ökad insyn och kontroll till automatisering av administrativa uppgifter och bättre rapportering och analys av medlemsdata. Läs vidare för att ta reda på hur ett medlemssystem kan hjälpa er styrelse att bli mer effektiv och produktiv.

Läs mer


Alla inlägg